Sunday, October 2, 2022
HomeC Programmingdot web mcq questions

dot web mcq questions


    

1.The metadata of the .Internet meeting is saved during which file?

A .dll

B .exe

C .manifest

D .core

2.Which of the next isn’t a sound information kind in .Internet?

A Double

B Int32

C Int16

D MIME

3. What are the options of .Internet 4.5?

A. Moveable class library

B. Parallel processing

C. .Internet for Home windows Retailer apps

D. All of the solutions are true

4.Which of the next constitutes the .NET Framework? i. ASP.NET Purposes ii. CLR  iii. Framework Class Library iv. WinForm Appliation  v. Home windows Providers 

A. 2,3

B. 1,2

C. 2,5

D. 3,4

5.Why would Pre-JIT be utilized by the .NET Framework ?

A. to compile solely the strategies which might be known as at runtime and retailer these strategies in cache aftr execution 

B.to compile full supply code into native in a single compilation cycle throughout deployment of the appliance 

C.to compile solely the strategies which might be known as at runtime after which retailer them in cache for one minute

D.to compile solely the strategies which might be known as at runtime and take away them from reminiscence after execution

6.Which of the next jobs are performed by Frequent Language Runtime? 1.It present core companies akin to reminiscence administration,thread administration,and remoting.2.It enforces strict kind security.3.It offers code Entry Safety.4.It offers 
A. Only one,3 and 4
B. Solely 3,4
C. All the above 
D. Solely 2,3 and 4

7.What’s the namespace which is the father or mother for all sorts within the .Internet framework?

A System.Object

B System.Net

C System.IO

D System.File

8.Which of the next strategies tells the garbage-collector to not name finalize?

A. GC.Acquire(int)

B. GC.Dispose()

C. GC.Cancel()

D. GC.SuppressFinalize()

9.The code that runs below CLR known as _______?

A. Managed code

B. Unmanaged code

C. COM Code

D. PIN code

10.Which assertion describes a Dipose methodology?

A.It defines an execution atmosphere for program code and manages the CLR

B.It belongs to the IDiposable interface and is used to free assets,akin to community connection and information 

C.It’s partially method-compiled code library to be used in deployment,versioning and safety.

D.It’s used for encapsulation of collections tield to capabilities of a category and object

11.Which of the next jobs are NOT carried out by Rubbish Collector?1.Releasing reminiscence on the stack.2.Avioding reminiscence leaks.3.Releasing reminiscence occupied by unreferenced objects.4.Closing unclosed database collections.5.Closing unclosed

A.3,5

B.1,2,3

C.3,4

4.1,4,5

12. The code that targets the Frequent Language Runtime(CLR) known as _____?

A. Unmanaged

B. Distributed

C. Inheritance

D. Managed code

E. Native code

13.Which of the next assemblies may be saved within the International Meeting Cache?

A Personal Assemblies

B Buddy Assemblies

C Shared Assemblies

D Public Assemblies

E Protected Assemblies

14.Which of the next is the foundation of the .NET kind hierarchy?

A.System.Sort

B.System.Object

C.System.Dad or mum

D.System.Base

15.Which of the next is the .NET framework ?

A. ASP.NET Purposes

B. .NET Framework class library

C. WinForm Purposes

D. Home windows Providers

E. CLR

16.Which of the next statements accurately defines the .NET framework?

A. It’s an atmosphere for growing, creating, deploying and operating desktop purposes, internet purposes and internet companies.

B It’s an atmosphere for growing, constructing, deploying and operating solely Net purposes.

C It’s an atmosphere for growing, creating, deploying and operating distributed purposes.

D It’s an atmosphere for growing, creating, deploying and operating Net companies.

E It’s an atmosphere for growing and operating Home windows purposes.

17.Which of the next .NET elements can be utilized to take away unused references from reminiscence within the managed heap?

A. Frequent Language Infrastructure

B. Class Loader

C. Rubbish Collector

D. CLR

E. CTS

18.Which of the next assemblies may be saved in Gloval Meeting Cache?

A.Buddy Assemblies 

B. Personal Assemblies

C. Public Assemblies

D. Shared Assemblies

19.Which of the next jobs are NOT carried out by Rubbish Collector?

A. Liberate reminiscence on the stack.

B. Keep away from reminiscence leaks.

C. Launch of reminiscence occupied by non-referenced objects.

D. Closing unclosed database collections.

E. Closing unclosed information.

20.What’s a thread ?

A.A Single operation thaat doesn’t return a price and that often executes asynchronously 

B.the essential unit to which an working system allocate processor time 

C.a sequence of associated duties or strategies that collectively flip inputs into outputs 

D.a program that’s operating in your laptop 

21.Which assertion describes a Dispose methodology?

A. It defines an execution atmosphere for program code and manages the CLR 

B. It belongs to the IDisposable interface and is used to free assets,akin to community and information 

C. It’s partially method-compiled code library for  use in deployment,versioning and safety.

D. It’s used for encapsulation of collections tied to capabilities of a category and object.

22.Which of the next .NET Framework elements present an extensible set of lessons that can be utilized by any .NET appropriate programming language?
A. .NET Framework class library
B. Frequent Language Runtime (CLR)
C. Frequent Language Infrastructure (CLI)
D. Part Object Mannequin (COM)
E. Frequent Sort System (CTS)
23.Can that targets the Frequent Language Runtime is named 
A. Distributed 
B. Unmanaged 
C.Managed Code 
D. Legacy

24.Which of the next statements is right about Managed Code?

A. Managed code is the code the place assets are Rubbish Collecte 

B. Managed code is the code that’s compiled by the JIT compilers 

C. Managed code is the code that runs on high of Home windows 

D.Managed code is the code that’s written to focus on the companies of the CLR.

25.Which of the next statements is right about managed code?

A. The managed code is the code compiled by the JIT compilers.

B. Managed code is the code during which assets are fetched.

C. Managed code is code that runs on Home windows.

D. Managed code is code written to focus on CLR companies

E. Managed code is code that may be executed on Linux.

26.NET Framework Is An Inner _____ Part That Helps The Execution Of Purposes Created By Utilizing Numerous Programming Languages.

A. Web

B. Home windows

C. {Hardware}

D. language

27. Which Of The Following Offers Automated Reminiscence Administration And Resolves The Difficulty Of Reminiscence Leaks And Invalid Reminiscence References

A. Safety engine

B. Rubbish collector

C. JIT compiler

D. Debugger

28.Application_start occasion in obtainable in

A. Net.config

B. Native.asax

C. International.asax

D. none of those

29. In ASP.web utility DLL information are saved in _____ folder 

A. App_Data

B. App_Code

C. Bin

D.App_LocalResources

30.Which of the next methodology is used to dynamically register consumer script from code?

A. RegisterScript

B. Web page.ClientScript

C. Web page.ClientScript.RegisterClientScriptBlock

D. Not one of the above

31.Which of  the next session Mode Serialization isn’t required to retailer the information?

 A.InProc

B.SQLServer

C.StateServer

D. Not one of the above

32.In a SQL Assertion whereas working with SqlCommand it returns a single worth,at that time____ methodology of command Object might be used ?

A. ExecuteScalar

B. ExecuteReader

C. ExecuteNonQuery

D. Not one of the above

33.Which of the next is the primary occasion of the ASP.NET web page,when the person requests an internet web page ?
A. Init
B. Load
C. PreInit
D. PreLoad

34.How can we create a FileSystemObject in Asp.web?

A. Create(“FileSystemObject”)
B. Server.CreateObject(“FileSystemObject”)
C. Create Object:”Scripting.FileSystemObject”
D. Server.CreateObject(“Scripting.FileSystemObject”)

35. … is a code that consists of CPU and platform-independent set of directions, which may be simply transformed to native code.

A. JIT
B. FCL
C. DLL
D. MSIL

36.The … namespace contains lessons and interfaces that return details about sorts, strategies, and fields.

A. system
B. system.safety
C. system.information
D. system.reflection
37. is an settlement amongst language designers and sophistication library designers to make use of a typical subset of primary language options that each one languages need to observe.
A. Frequent Language Specs (CLS)
B. Frequent Language Runtime (CLR)
C. Frequent Sort System (CTS)
D. Framework Class Library (FCL)

38.… ensures full interoperability amongst purposes, whatever the language used to create the appliance.

A) CLR
B) CLS
C) CTS
D) FCL

39.State whether or not the next statements about .NET Frameworks are TRUE or FALSE.

i) The .NET FCL is object-oriented.
ii) The CLR is the platform on which purposes hosted and executed.
A. i-True, ii-False
B. i-False, ii-True
C. i-True, ii-True
D. i-False, ii-False

40.The … namespace contains lessons that enable us to debug our utility and to step by way of our code.

A. system.assortment
B. system.safety
C. system.diagnostics
D. system.threading

41.… will confirm sorts used within the utility with CTS or CLS requirements supported by CLR.

A. Exception supervisor
B. Sort checker
C. Code supervisor
D. Class loader
42.The principle perform of … is to transform the managed code into native code after which execute the code.

A) CLR
B) CTS
C) CLS
D) FCL  

43. The host for ASP.NET Core internet utility is configured in _________ file?

A. Program.cs
B. Startup.cs
C. Middleware
D. Not one of the above

44.Each command in .NET Core command line interface begins with _________

A. core
B. dotnet
C. .web
D. aspdotnet

45._____________ isn’t a member of ADODBCommand object

A. ExecuteReader
B. ExecuteStream
C. ExecuteScalar
D. Open

46.What’s the output of the code public  class B:A { }? 

A. Errors 
B. It defines a category that inherits the general public strategies of A solely 
C. It defines a category that inherits all of the strategies  of A however the personal members can’t be accessed 
D. Each b and c

47.Which of the next statements is right about Managed Code? 

A. Managed code is the code that’s compiled by the JIT compilers. 
B. Managed code is the code the place assets are Rubbish Collected. 
C. Managed code is the code that runs on high of Home windows. 
D. Managed code is the code that’s written to focus on the companies of the CLR.

48.Which of the next .NET elements  can be utilized to take away unused references from the managed heap? 

A. Frequent Language Infrastructure 
B. CLR 
C. Rubbish Collector 
D. CTS               

49.ASP.NET separates the HTML output  from program logic utilizing  a characteristic named as 

A. Exception 
B. Code-behind 
C. Code-front 
D. Not one of the above
 

50.The characteristic in  ASP.NET 2.0 that’s used to fireside a traditional postback to a distinct  web page within the utility known as 

A. Theme 
B. Cross web page posting 
C. Code-front 
D Not one of the above  

    

Query No Solutions
1 C
2 D
3 D
4 A
5 B
6 C
7 A
8 D
9 A
10 B
11 D
12 D
13 C
14 B
15 A,B
16 A
17 C
18 D
19 A,D,E
20 A
21 B
22 A
23 C
24 D
25 D
26 B
27 B
28 C
29 C
30 C
31 A
32 A
33 C
34 D
35 D
36 D
37 A
38 B
39 C
40 C
41 B
42 A
43 A
44 B
45 D
46 C
47 D
48 C
49 B
50 B
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments